HTML

Választások annó

A rendszerváltás óta hat országgyűlési választáson van túl az ország. A hetedik pedig itt van a nyakunkon. Ennek apropóján szemezgetünk az előző választásokhoz kötődő Youtube videókból. Kampányfilmek, Híradó riportok, dalok.

Címkék

Választások - 2010

2014.04.05. 12:37 tomikgb

A 2010-es választási kampány egy - ha finoman akarok fogalmazni, azt mondom, gyengélkedő, ha kevésbé finoman, akkor azt, hogy jó előre tönkrevert - MSZP-t szólított a rajtvonalhoz. 2006 őszén nyilvánosságra került az őszödi beszéd, majd jöttek a zavargások Budapest utcáin. 2008-ban a "szociális népszavazás" után, Horváth Ágnes egészségügyi miniszter körül kirobbant vita végül odáig fajult, hogy az SZDSZ május elsején kilépett a kormánykoalícióból. 2008-ban megérkezett a világgazdasági válság is, 2009 áprilisában pedig egy tragikomikus miniszterelnöki casting után Bajnai Gordon váltotta Gyurcsányt a miniszterelnöki székben.

A 2010-es választási kampányt 2009-ben egy Európa-Parlamenti választás előzte meg, ahol a szocialisták alig több, mint 500 ezer szavazatot kaptak, ezzel pedig 17,4%-os, kirívóan gyenge eredményt értek el. A komoly belső és külső harcok után habzó szájjal a földön fekvő MSZP végül nem Bajnai, hanem - jobb híján - a szürke, semmilyen karizmával nem rendelkező Mesterházy Attila vezetésével ment neki a 2010-es, valójában már az elejétől kezdve lefutott kampánynak.

A Fidesz ezzel szemben szárnyalt. Az EP-választásokon a párt 56,4%-ot szerzett, ami az MSZP-re leadott szavazatok háromszorosánál is több volt, így utcahosszal nyerte ezt a kört. A választás tétje 2010-ben nem is a győztes személye volt, hanem az, hogy lesz-e a Fidesznek 2/3-os többsége a parlamentben. Az alábbi kampányfilmben azért még visszaköszön a 2002-es depressziókampány, bár valamivel enyhébb formában.

A Fidesz 2010-ben három egyénit kivéve az összes egyéni képviselői helyet elhozta, a listás szavazatoknak pedig sz 52,7%-át szerezte meg, ami 68%-os mandátumarányt, ezzel pedig 2/3-os többséget jelentett végül a parlamentben.

Az MDF egy futurisztikus kampányfilmmel, és persze a jolly jokernek tartott Bokros Lajossal készült, aki ekkor már az MDF Európa parlamenti képviselője volt. (És aki azóta jól be is intett egykori pártjának. :P) Érdekesség, hogy 2010-ben az akkor már tényleg az utolsókat rúgó SZDSZ két vezetője is felkérezkedett az MDF listájára, hátha. A dolog nem jött össze, mind az MDF, mind az SZDSZ búcsúzott 2010-ben a magyar parlamenttől.

A 2009-es EP-választásokon a legnagyobb meglepetést a Jobbik okozta, aki 14,7%-al kis híján a második erővé lépett elő. Ők is komoly esélyesként indultak tehát 2010-ben, az országgyűlési választásokon a listás szavazatok 16,67%-át szerezte meg a radikális párt.

A 2010-es választás másik nagy meglepetése az LMP volt. Ők egy - szerintem teljesen vállalható, - profin elkészített kampányfilmmel jelentkeztek, és persze a kezdetektől a protest-szavazatokra hajtottak rá, alternatívát kínálva azoknak, akik mindkét "naggyal" szemben elutasítóak. Az eredmény meg is lett, az LMP a listás szavazatok 7,5%-át elhozva bekerült a parlamentbe.

A végére pedig ismét a Munkáspárt marad, akiknek a kampányfilmjéből több azóta megvalósult Fidesz-intézkedés is visszacseng. "Államosítjuk a közműveket, elvesszük a kedvezményeket a multiktól" - indul a film, a vége pedig ugyanaz, mint eddig, "szavazzon a Magyar Kommunista Munkáspártra". 5 606. Ennyi szavazatot kaptak.

Ezzel pedig a szubjektív választási visszatekintőnk végére értünk. Idén ismét országgyűlési választás, az időpont 2014. április 6, azaz holnap. Akinek van hova húznia az X-et, az menjen, és válasszon.

A villámblog pedig búcsúzik, viszontlátásra 2018-ban! :)

Szólj hozzá!

Választások - 2006

2014.04.01. 00:03 tomikgb

A 2006-os kampánynak az MSZP kormányzati pozícióból vágott neki. A kormányzati teljesítményt illetően Gyurcsány így vallott erről az időszakról:

"Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit."

A kampányban azonban ennek az "őszinteségnek" még vajmi kevés nyoma látszik, ellenkezőleg, az MSZP-s kampányfilmekből a tömény sikerpropaganda áradt.

Az MSZP emellett komoly negatív kampányt vitt, ami jól körülhatárolható, tematikus filmekben öltött testet. Az alábbiban például azt feszegették, Orbán mennyi időt töltött a ciklusban a parlamentben, és mennyit máshol.

A másik erős témát pedig Mikola István, az első Fidesz-kormány egészségügyi minisztere szolgáltatta. Mikola (aki egyébként 1989 és 90 között az akkor már a haláltusáját vívó Hazafias Népfront alelnöke volt) a Fidesz kongresszuson a külhoni magyarok állampolgárságának és szavazati jogának az ügyét feszegette. Ezzel pedig olyan magas labdát adott az MSZP kezébe, amit nem lehetett nem lecsapni. (Mikolának ez a húzása egyébként többek szerint komolyan hozzájárult a Fidesz 2006-os vereségéhez.)

A Fidesz is negatív kampánnyal kezdte a 2006-os kampányidőszakot, ők azonban a személyekre kihegyezett támadások helyett általános depressziót próbáltak az emberekre zúdítani. A "Rosszabbul élünk, mint négy éve" szlogennel fémjelezett kampány eredménye (eredménytelensége) azóta is intő jel az ilyen jellegű negatív kampányokkal kapcsolatban.

Emlékeim szerint egyébként ez a "Na, ezt jól megcsinálták" olyan kampányelem volt, ami komolyan megmozgatta az akkori mémgyárosok fantáziáját. Voltak azért emberközelibb, pozitív üzenetű filmek is. Ezzel például Gyurcsány limuzinos kampányfilmjére válaszoltak:

Az MSZP másik kampányfilmjére is született válasz, érzékeltetve, hogy az ellenzéknek akkor sem volt egyszerű dolga a parlamentben, ha törvényjavaslatokról, meg azok elfogadtatásáról volt szó.

Annak ellenére, hogy a Fidesz érzésem szerint egy bizonytalankodó, erőtlen kampányt vitt végig 2006-ban, azért a kötelező körnek számító gyerekes-családos imázsépítés nem maradt el:

Az alábbi spot pedig akár ma is lemehetne, ha még sugároznának a kereskedelmi tévék politikai hirdetéseket, de idén a kampánynak ez az oldala az új törvényi szabályozás következtében hiányzik a palettáról.

2006 volt az utolsó év, amikor volt miniszterelnök-jelölti tévévita. Sőt ebben az évben kettő is volt, az emlékezetesebb azonban a Gyurcsány-Orbán párharc maradt, ahol általános vélekedés szerint a lendületes, karizmatikus Gyurcsány jócskán lenyomta a szokatlanul visszafogott Orbánt.

És akkor nézzük, mi a helyzet a kis pártok háza táján. Az SZDSZ már 2006-ban vírusvideóval kísérletezett, de a komoly politikai üzenetek sulykolása helyett a marketing egy sokkal egyszerűbb módját választották, nevezetesen, hogy csöcsökkel mindent el lehet adni.

Az MDF 2006-ban már a Fidesz hátáról leszállva, önállóan indult, az ő kampányukból egy színtelen, szagtalan, semmilyen videó maradt fenn az utókornak.

2006-ban már színre lépett a Jobbik is, igaz itt még a MIÉP-el összebútorozva hajtottak a szavazatokra, magukat a mérleg nyelveként pozicionálva, ami az eredmények ismeretében nem biztos, hogy alaptalan ötlet volt. A Jobbik elnöke itt egyébként még nem Vona Gábor, hanem Kovács Dávid volt, aki azóta kilépett a pártból.

És a végére jöjjön az elmaradhatatlan Munkáspárt, akik egy monstre, 5 perces videóval készültek, amiből kiderül, hogy "Thürmer Gyula lehetett volna milliomos is, de ő nem állt a gazdagok oldalára. Ő a munkásokat, a dolgozókat választotta." Ha kíváncsi az elhagyatott csepeli üzemcsarnokban tétlenül bolyongó Thürmerre, akkor ne hagyja ki a mai poszt záróvideóját. :)

A 2006-os választást - ha minimális többséggel is, de - az MSZP nyerte, így másodszorra is ők alakíthattak kormányt. A siker íze azonban nem tartott sokáig. 2006 őszén a nyilvánosságra került őszödi beszéd következtében komoly zavargások törtek ki Budapesten, ezzel pedig elindult az az erodálódási folyamat, ami végül megnyitotta az utat a Fidesz 2/3-os győzelme előtt.

Szólj hozzá!

Választások - 2002

2014.03.30. 00:25 tomikgb

A 2002-es kampány a két nagy párt versengését hozta. Hogy a Fidesz kivel vág neki a választásoknak, az nem volt kérdés, az MSZP-ben azonban még nyílt volt a miniszterelnök személye. Egy ideig szó volt róla, hogy Németh Miklós is visszavitorlázza magát az akolba, aztán ebből végül nem lett semmi, így az MSZP végül a Kádár-éra egykori pénzügyminiszterével, a - talán még Bajnai Gordonnál is eggyel bénább - Medgyessy Péterrel indult neki a 2002-es választásoknak.

Az MSZP készített egy másik kampányfilmet is, ami Kövér László elhíresült köteles beszédére épített, az anyag azonban picit durvára sikerült, így ezt a kampányfilmet 2002-ben jól be is tiltották.

A Fidesz ebben az évben is dalban mondta el, mi is a helyzet a polgári oldal háza táján, a projekt alfahímjének pedig az azóta több misztikus utazást is megjárt, az UFÓ-kkal azóta rendszeresen kommunikáló Pataky Attilát választották. "Hiszünk a szeretet, és az összefogás erejében" - szólt a szlogen.

Az SZDSZ 2002-ben egy rúdtáncos nővérkével, SZDSZ-es sebtapasszal, meg egy Kovács Pistikével kampányoló Kuncze Gáborral jelentkezett. A vizitdíjról itt még - nyilván valami véletlen folytán - nem esik szó. :)

A leghitelesebben pedig már akkor is a Munkáspárt képviselte önmagát, akik azóta is a "Kádár idején jobb volt" vezérfonalra építik a mondandójukat, ami - nekem úgy tűnik, hogy - ennyiben ki is merül. 2002-ben ezzel a retrospektív filmmel robbantak be a politikai reklámok mezőnyébe:

Az első fordulót az MSZP megnyerte, mi pedig ugrunk is egyet a második forduló előtti péntek estére, az utolsó napra, amikor még nem volt annak idején kampánycsend. Az MTV erős programot állított össze az estére. Az első anyag a Fidesz kampányáról szóló összefoglaló volt, amit - nomen est omen - "Az Összefogás kampánya" címmel sugárzott a köztelevízió. A film gyakorlatilag egy jól összeszedett diadalmenet látszatát kelti, végtelen mennyiségű Vangelis-szel felturbózva.

Az MSZP kampányáról ezzel szemben sikerült egy sótlan, savanyú, beszélgetős, unalmas összeállítást készíteni. Gondolom én, de persze akit végtelenül felcsigáz a Török Gábor - Kéri László - Hankiss Elemér trió, az bátran nézze végig az alábbi jó 40 perces összeállítást. :)

És van még valami igazán különleges a mai posztra. Egy poros VHS kazettán megtaláltam a második forduló beköszöntése előtti utolsó MTV-s híradót (2002. április 19. - Késő esti kiadás), ebbe fogunk most belenézni.

Az első riport a Fidesz Műegyetem előtti kampányzárójáról tudósít, ahol az azóta B-listára került Pokorni Zoltán, a Fidesz akkori elnöke volt a főszónok.

Orbán Viktor nem Budapesten - és nem is Felcsúton -, hanem egy másik kistelepülésen zárta a kampányt, ahol a kisember szerepét Kiss Dénesné, Juci nénine osztották. Juci néni a tudósítás szerint rettenetesen izgult, de a nap végén mégis csak oda tudta adni a miniszterelnöknek a saját készítésű borsos kalácsot.

Az MSZP-SZDSZ tandem sem hagyta ki a kampányzárót, ők a Városligetben majálisoztak. "Szolgálni szeretnék", jelentette ki az egykori III/II-es SZT-tiszt, de már akkor megjelenik a baloldali repertoárban az azóta is kikophatatlan kampánytémának számító gyermekéhezés is.

A Híradó végére pedig bejelentkezett Lendvai Ildikó is, aki - lássuk be, ez esetben jogosan - komoly szinten nehezményezte a Magyar Televízió aznap esti műsorszerkesztési elveit.

A Fidesz győzelméhez azonban itt már csoda kellett volna, ami 2002-ben nem következett be, így ismét MSZP-SZDSZ koalíciós kormány alakult. Majd jöttek a 100 napos programok, az osztogatás, a D209-es botrány, aztán meg a botrányok következtében keletkező légüres térbe beszivárgó Gyurcsány Ferenc.

Választási visszatekintőnket a jövő héten a 2006-os és a 2010-es országgyűlési választások kampányával folytatjuk...

5 komment

Választások - 1998

2014.03.29. 21:31 tomikgb

1998-ból sincs sok kampányfilm, van viszont helyette híranyag Kálmán Olgával, meg Torgyán Józseffel, ez a két ember pedig egyenként is van akkora húzónév, hogy érdemes legyen tovább olvasni a posztot. :) Szóval '98-ban járunk, amikor is túl vagyunk a vadprivatizációkon, meg a Bokros csomagon, az MSZP pedig ezzel a múlttal a háta mögött kért még négy évet. Nem kapott.

Az MSZP-s vereség előtt azonban még megrendezték az első nyilvános miniszterelnök-jelölti tévévitát. Itt még a moderátor Bárdos Andrással egyetemben Orbán Viktor is gyerek volt, és ekkor még ugye - ellentétben napjainkkal - volt esély arra, hogy egy ilyen vita létrejöhessen. A korabeli elemzők szerint a vitából egyértelműen Orbán jött ki győztesen, akinek a fiatal, dinamikus és humoros stílusával Horn nem bírta felvenni a versenyt.

A választást végül a Fidesz nyerte, kormányt alakítani azonban nem tudott, hiszen nem volt meg nekik a mandátumtöbbség a parlamentben. A választások estéjéről egy egykori TV3-as tudósítást találtam, ahol a fiatal D. Tóth Kriszta arról panaszkodik, hogy "lehetetlenség hozzáférni Magyarország leendő miniszterelnökéhez".

Június 20-ról is van egy rövidke bejátszásunk Kálmán Olgával, aki ekkor még az MTV-nél híradózott.

Szóval visszatérve a kormányalakításhoz, a nagykoalíció az MSZP-vel kizárt volt, így életbe lépett a vészforgatókönyv. Nem volt más lehetőség, mint lenyelni a békát, és elkezdeni a kényszer szülte koalíciós tárgyalásokat a Kisgazdapárttal, aminek a végén megalakult az emlékezetes "Orbán-Torgyán polgár kormány". :) 1998. június 24-én még boldognak tűnt a házasság, aztán hogy később mi történt a Kisgazdapárttal, azt meg ugye tudjuk.

3 komment

Választások - 1994

2014.03.29. 20:09 tomikgb

Akárhogy is kerestem, kutattam, az 1994-es kampányból összesen két vonatkozó anyagot sikerült fellelni. Az egyik az egykori SZDSZ egykori elnökének, Pető Ivánnak az emlékezetes fogadkozása, hogy ők, na ők aztán biztosan nem fognak összeállni az MSZP-vel, akkor sem, ha ellenfeleik "ezzel riogatják a választóikat". Persze, nyilván.

A másik pedig a Fidesz '94-es "narancsligetes" kampánydala, olyan rímekkel, mint hogy "sok a narancs, mondja az árus / neki is legszebb hónap a május", vagy hogy "az ókori Rómában is narancsot ettek / s meglehetősen nagyok lettek." Ehhez nem nagyon tudok mit hozzáfűzni, itt a videó a maga valójában:

Szólj hozzá!

Választások - 1990

2014.02.26. 15:09 tomikgb

Nagyjából hat hét van vissza a 2014-es parlamenti választásokig. Ebből az alkalomból indul egy kis visszatekintés az eddigi parlamenti választások videós anyagaiból. 1989-ben kezdünk, amikor is október 23-án Szűrös Mátyás kikiáltotta a köztársaságot, amelynek hírét még kádár-címeres fanfárokon kürtölték világgá.

És akkor nézzük, milyenek voltak a kampányfilmek 1990-ben. Elsőként mindjárt itt az MDF kampányfilmje Antall Józseffel, amiből megtudjuk, hogy az MDF-es tulipánban bizony a honfoglaló magyarok életfa-ábrázolása jelenik meg.

1990-ben az MDF mellett kampányolt Sinkovits Imre is, erről is van videó. A hangneme pedig egészen elüt a szokásos kampányfilmekétől. Az MDF egyébként 1990-ben 42%-os mandátumaránnyal megnyerte a parlamenti választásokat.

1990-ben a második legerősebb pártként az SZDSZ jutott a parlamentbe, akik mögött a kezdetektől ott állt a liberális művészvilág egy jelentős része. "Szabad élet, szabad madár / Jaj de szép, ki szabadon jár." - "Tiszta múlttal a tiszta jövőért" - hirdették, majd 4 év múlva összebútoroztak az MSZMP utódpártjával.

Van ennek egy hosszabb verziója is, ahol ilyeneket mondanak, hogy: "Akik országunkat tönkretették, a szemünk előtt mentik át a hatalmukat. Az erősekből úgy látszik, most ügyesek lesznek. Félek, nem lesz új Magyarország, ha ez sikerül nekik. Olyan politikát várok, aminek semmi köze nem volt, és nem is lesz hozzájuk. Amelyik ezt nem csak mondja, hanem meg is teszi. Olyan politikusokat, akik nem most lettek merészek. Akik a régi rendszer elleni szavazatomat nem arra fogják felhasználni, hogy aztán együtt kormányozzanak velük." - Itt még sokan elhitték a mesét, az SZDSZ 24%-ot ért el 1990-ben.

És akkor jöjjön a Fidesz, először egy rövid verzióban, szakállas Orbán Viktorral és csokornyakkendős Szájer Józseffel.

"A narancs az egyik nagy poénja volt a Fidesznek, a másik pedig a Hallgass a szívedre / Szavazz a Fideszre szlogen" - Az első fordulóban 439 ezren hallgattak rá, a második fordulóban már csak 60 ezren, de ez is elég volt ahhoz, hogy a Fidesz 5,4%-os mandátumaránnyal bekerüljön az első szabadon választott parlamentbe.

És van még egy hosszabb anyag, ahol az akkori Fideszes prominensek fejtik ki, hogy látják az ország helyzetét. A társaságban még ott van Ungár Klára és Fodor Gábor is, akik azóta más vizeken eveznek, és feltűnik Kövér László is, akit viszont alig lehet érteni. Vigyázat, gyerekdömping! 

És végül még mindig Fidesz, íme egy összefoglaló az 1990-es "Rendszerzáró házibuliról". A színpadon Nagy Feró, Pataki Attila, Vikidál Gyula, D. Nagy Lajos, Kovács Ákos, Vincze Lilla, Gömöry Zsolt. "Azok a boldog szép napok, ég veled..."

A sor végén pedig meg kell említeni az MSZP-t is, akiknél a vörös csillag épp ekkortájt konvertálódott át az azóta is használatos szegfűre. A társadalom itt még nagyjából a helyén kezelte az utódpártot, a 90-es parlamentbe végül 8,5%-al jutottak be.

14 komment