HTML

Választások annó

A rendszerváltás óta hat országgyűlési választáson van túl az ország. A hetedik pedig itt van a nyakunkon. Ennek apropóján szemezgetünk az előző választásokhoz kötődő Youtube videókból. Kampányfilmek, Híradó riportok, dalok.

Címkék

Választások - 2002

2014.03.30. 00:25 tomikgb

A 2002-es kampány a két nagy párt versengését hozta. Hogy a Fidesz kivel vág neki a választásoknak, az nem volt kérdés, az MSZP-ben azonban még nyílt volt a miniszterelnök személye. Egy ideig szó volt róla, hogy Németh Miklós is visszavitorlázza magát az akolba, aztán ebből végül nem lett semmi, így az MSZP végül a Kádár-éra egykori pénzügyminiszterével, a - talán még Bajnai Gordonnál is eggyel bénább - Medgyessy Péterrel indult neki a 2002-es választásoknak.

Az MSZP készített egy másik kampányfilmet is, ami Kövér László elhíresült köteles beszédére épített, az anyag azonban picit durvára sikerült, így ezt a kampányfilmet 2002-ben jól be is tiltották.

A Fidesz ebben az évben is dalban mondta el, mi is a helyzet a polgári oldal háza táján, a projekt alfahímjének pedig az azóta több misztikus utazást is megjárt, az UFÓ-kkal azóta rendszeresen kommunikáló Pataky Attilát választották. "Hiszünk a szeretet, és az összefogás erejében" - szólt a szlogen.

Az SZDSZ 2002-ben egy rúdtáncos nővérkével, SZDSZ-es sebtapasszal, meg egy Kovács Pistikével kampányoló Kuncze Gáborral jelentkezett. A vizitdíjról itt még - nyilván valami véletlen folytán - nem esik szó. :)

A leghitelesebben pedig már akkor is a Munkáspárt képviselte önmagát, akik azóta is a "Kádár idején jobb volt" vezérfonalra építik a mondandójukat, ami - nekem úgy tűnik, hogy - ennyiben ki is merül. 2002-ben ezzel a retrospektív filmmel robbantak be a politikai reklámok mezőnyébe:

Az első fordulót az MSZP megnyerte, mi pedig ugrunk is egyet a második forduló előtti péntek estére, az utolsó napra, amikor még nem volt annak idején kampánycsend. Az MTV erős programot állított össze az estére. Az első anyag a Fidesz kampányáról szóló összefoglaló volt, amit - nomen est omen - "Az Összefogás kampánya" címmel sugárzott a köztelevízió. A film gyakorlatilag egy jól összeszedett diadalmenet látszatát kelti, végtelen mennyiségű Vangelis-szel felturbózva.

Az MSZP kampányáról ezzel szemben sikerült egy sótlan, savanyú, beszélgetős, unalmas összeállítást készíteni. Gondolom én, de persze akit végtelenül felcsigáz a Török Gábor - Kéri László - Hankiss Elemér trió, az bátran nézze végig az alábbi jó 40 perces összeállítást. :)

És van még valami igazán különleges a mai posztra. Egy poros VHS kazettán megtaláltam a második forduló beköszöntése előtti utolsó MTV-s híradót (2002. április 19. - Késő esti kiadás), ebbe fogunk most belenézni.

Az első riport a Fidesz Műegyetem előtti kampányzárójáról tudósít, ahol az azóta B-listára került Pokorni Zoltán, a Fidesz akkori elnöke volt a főszónok.

Orbán Viktor nem Budapesten - és nem is Felcsúton -, hanem egy másik kistelepülésen zárta a kampányt, ahol a kisember szerepét Kiss Dénesné, Juci nénine osztották. Juci néni a tudósítás szerint rettenetesen izgult, de a nap végén mégis csak oda tudta adni a miniszterelnöknek a saját készítésű borsos kalácsot.

Az MSZP-SZDSZ tandem sem hagyta ki a kampányzárót, ők a Városligetben majálisoztak. "Szolgálni szeretnék", jelentette ki az egykori III/II-es SZT-tiszt, de már akkor megjelenik a baloldali repertoárban az azóta is kikophatatlan kampánytémának számító gyermekéhezés is.

A Híradó végére pedig bejelentkezett Lendvai Ildikó is, aki - lássuk be, ez esetben jogosan - komoly szinten nehezményezte a Magyar Televízió aznap esti műsorszerkesztési elveit.

A Fidesz győzelméhez azonban itt már csoda kellett volna, ami 2002-ben nem következett be, így ismét MSZP-SZDSZ koalíciós kormány alakult. Majd jöttek a 100 napos programok, az osztogatás, a D209-es botrány, aztán meg a botrányok következtében keletkező légüres térbe beszivárgó Gyurcsány Ferenc.

Választási visszatekintőnket a jövő héten a 2006-os és a 2010-es országgyűlési választások kampányával folytatjuk...

5 komment

Választások - 1998

2014.03.29. 21:31 tomikgb

1998-ból sincs sok kampányfilm, van viszont helyette híranyag Kálmán Olgával, meg Torgyán Józseffel, ez a két ember pedig egyenként is van akkora húzónév, hogy érdemes legyen tovább olvasni a posztot. :) Szóval '98-ban járunk, amikor is túl vagyunk a vadprivatizációkon, meg a Bokros csomagon, az MSZP pedig ezzel a múlttal a háta mögött kért még négy évet. Nem kapott.

Az MSZP-s vereség előtt azonban még megrendezték az első nyilvános miniszterelnök-jelölti tévévitát. Itt még a moderátor Bárdos Andrással egyetemben Orbán Viktor is gyerek volt, és ekkor még ugye - ellentétben napjainkkal - volt esély arra, hogy egy ilyen vita létrejöhessen. A korabeli elemzők szerint a vitából egyértelműen Orbán jött ki győztesen, akinek a fiatal, dinamikus és humoros stílusával Horn nem bírta felvenni a versenyt.

A választást végül a Fidesz nyerte, kormányt alakítani azonban nem tudott, hiszen nem volt meg nekik a mandátumtöbbség a parlamentben. A választások estéjéről egy egykori TV3-as tudósítást találtam, ahol a fiatal D. Tóth Kriszta arról panaszkodik, hogy "lehetetlenség hozzáférni Magyarország leendő miniszterelnökéhez".

Június 20-ról is van egy rövidke bejátszásunk Kálmán Olgával, aki ekkor még az MTV-nél híradózott.

Szóval visszatérve a kormányalakításhoz, a nagykoalíció az MSZP-vel kizárt volt, így életbe lépett a vészforgatókönyv. Nem volt más lehetőség, mint lenyelni a békát, és elkezdeni a kényszer szülte koalíciós tárgyalásokat a Kisgazdapárttal, aminek a végén megalakult az emlékezetes "Orbán-Torgyán polgár kormány". :) 1998. június 24-én még boldognak tűnt a házasság, aztán hogy később mi történt a Kisgazdapárttal, azt meg ugye tudjuk.

3 komment

Választások - 1994

2014.03.29. 20:09 tomikgb

Akárhogy is kerestem, kutattam, az 1994-es kampányból összesen két vonatkozó anyagot sikerült fellelni. Az egyik az egykori SZDSZ egykori elnökének, Pető Ivánnak az emlékezetes fogadkozása, hogy ők, na ők aztán biztosan nem fognak összeállni az MSZP-vel, akkor sem, ha ellenfeleik "ezzel riogatják a választóikat". Persze, nyilván.

A másik pedig a Fidesz '94-es "narancsligetes" kampánydala, olyan rímekkel, mint hogy "sok a narancs, mondja az árus / neki is legszebb hónap a május", vagy hogy "az ókori Rómában is narancsot ettek / s meglehetősen nagyok lettek." Ehhez nem nagyon tudok mit hozzáfűzni, itt a videó a maga valójában:

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása