HTML

Választások annó

A rendszerváltás óta hat országgyűlési választáson van túl az ország. A hetedik pedig itt van a nyakunkon. Ennek apropóján szemezgetünk az előző választásokhoz kötődő Youtube videókból. Kampányfilmek, Híradó riportok, dalok.

Címkék

Választások - 1990

2014.02.26. 15:09 tomikgb

Nagyjából hat hét van vissza a 2014-es parlamenti választásokig. Ebből az alkalomból indul egy kis visszatekintés az eddigi parlamenti választások videós anyagaiból. 1989-ben kezdünk, amikor is október 23-án Szűrös Mátyás kikiáltotta a köztársaságot, amelynek hírét még kádár-címeres fanfárokon kürtölték világgá.

És akkor nézzük, milyenek voltak a kampányfilmek 1990-ben. Elsőként mindjárt itt az MDF kampányfilmje Antall Józseffel, amiből megtudjuk, hogy az MDF-es tulipánban bizony a honfoglaló magyarok életfa-ábrázolása jelenik meg.

1990-ben az MDF mellett kampányolt Sinkovits Imre is, erről is van videó. A hangneme pedig egészen elüt a szokásos kampányfilmekétől. Az MDF egyébként 1990-ben 42%-os mandátumaránnyal megnyerte a parlamenti választásokat.

1990-ben a második legerősebb pártként az SZDSZ jutott a parlamentbe, akik mögött a kezdetektől ott állt a liberális művészvilág egy jelentős része. "Szabad élet, szabad madár / Jaj de szép, ki szabadon jár." - "Tiszta múlttal a tiszta jövőért" - hirdették, majd 4 év múlva összebútoroztak az MSZMP utódpártjával.

Van ennek egy hosszabb verziója is, ahol ilyeneket mondanak, hogy: "Akik országunkat tönkretették, a szemünk előtt mentik át a hatalmukat. Az erősekből úgy látszik, most ügyesek lesznek. Félek, nem lesz új Magyarország, ha ez sikerül nekik. Olyan politikát várok, aminek semmi köze nem volt, és nem is lesz hozzájuk. Amelyik ezt nem csak mondja, hanem meg is teszi. Olyan politikusokat, akik nem most lettek merészek. Akik a régi rendszer elleni szavazatomat nem arra fogják felhasználni, hogy aztán együtt kormányozzanak velük." - Itt még sokan elhitték a mesét, az SZDSZ 24%-ot ért el 1990-ben.

És akkor jöjjön a Fidesz, először egy rövid verzióban, szakállas Orbán Viktorral és csokornyakkendős Szájer Józseffel.

"A narancs az egyik nagy poénja volt a Fidesznek, a másik pedig a Hallgass a szívedre / Szavazz a Fideszre szlogen" - Az első fordulóban 439 ezren hallgattak rá, a második fordulóban már csak 60 ezren, de ez is elég volt ahhoz, hogy a Fidesz 5,4%-os mandátumaránnyal bekerüljön az első szabadon választott parlamentbe.

És van még egy hosszabb anyag, ahol az akkori Fideszes prominensek fejtik ki, hogy látják az ország helyzetét. A társaságban még ott van Ungár Klára és Fodor Gábor is, akik azóta más vizeken eveznek, és feltűnik Kövér László is, akit viszont alig lehet érteni. Vigyázat, gyerekdömping! 

És végül még mindig Fidesz, íme egy összefoglaló az 1990-es "Rendszerzáró házibuliról". A színpadon Nagy Feró, Pataki Attila, Vikidál Gyula, D. Nagy Lajos, Kovács Ákos, Vincze Lilla, Gömöry Zsolt. "Azok a boldog szép napok, ég veled..."

A sor végén pedig meg kell említeni az MSZP-t is, akiknél a vörös csillag épp ekkortájt konvertálódott át az azóta is használatos szegfűre. A társadalom itt még nagyjából a helyén kezelte az utódpártot, a 90-es parlamentbe végül 8,5%-al jutottak be.

14 komment