HTML

Választások annó

A rendszerváltás óta hat országgyűlési választáson van túl az ország. A hetedik pedig itt van a nyakunkon. Ennek apropóján szemezgetünk az előző választásokhoz kötődő Youtube videókból. Kampányfilmek, Híradó riportok, dalok.

Címkék

Választások - 2010

2014.04.05. 12:37 tomikgb

A 2010-es választási kampány egy - ha finoman akarok fogalmazni, azt mondom, gyengélkedő, ha kevésbé finoman, akkor azt, hogy jó előre tönkrevert - MSZP-t szólított a rajtvonalhoz. 2006 őszén nyilvánosságra került az őszödi beszéd, majd jöttek a zavargások Budapest utcáin. 2008-ban a "szociális népszavazás" után, Horváth Ágnes egészségügyi miniszter körül kirobbant vita végül odáig fajult, hogy az SZDSZ május elsején kilépett a kormánykoalícióból. 2008-ban megérkezett a világgazdasági válság is, 2009 áprilisában pedig egy tragikomikus miniszterelnöki casting után Bajnai Gordon váltotta Gyurcsányt a miniszterelnöki székben.

A 2010-es választási kampányt 2009-ben egy Európa-Parlamenti választás előzte meg, ahol a szocialisták alig több, mint 500 ezer szavazatot kaptak, ezzel pedig 17,4%-os, kirívóan gyenge eredményt értek el. A komoly belső és külső harcok után habzó szájjal a földön fekvő MSZP végül nem Bajnai, hanem - jobb híján - a szürke, semmilyen karizmával nem rendelkező Mesterházy Attila vezetésével ment neki a 2010-es, valójában már az elejétől kezdve lefutott kampánynak.

A Fidesz ezzel szemben szárnyalt. Az EP-választásokon a párt 56,4%-ot szerzett, ami az MSZP-re leadott szavazatok háromszorosánál is több volt, így utcahosszal nyerte ezt a kört. A választás tétje 2010-ben nem is a győztes személye volt, hanem az, hogy lesz-e a Fidesznek 2/3-os többsége a parlamentben. Az alábbi kampányfilmben azért még visszaköszön a 2002-es depressziókampány, bár valamivel enyhébb formában.

A Fidesz 2010-ben három egyénit kivéve az összes egyéni képviselői helyet elhozta, a listás szavazatoknak pedig sz 52,7%-át szerezte meg, ami 68%-os mandátumarányt, ezzel pedig 2/3-os többséget jelentett végül a parlamentben.

Az MDF egy futurisztikus kampányfilmmel, és persze a jolly jokernek tartott Bokros Lajossal készült, aki ekkor már az MDF Európa parlamenti képviselője volt. (És aki azóta jól be is intett egykori pártjának. :P) Érdekesség, hogy 2010-ben az akkor már tényleg az utolsókat rúgó SZDSZ két vezetője is felkérezkedett az MDF listájára, hátha. A dolog nem jött össze, mind az MDF, mind az SZDSZ búcsúzott 2010-ben a magyar parlamenttől.

A 2009-es EP-választásokon a legnagyobb meglepetést a Jobbik okozta, aki 14,7%-al kis híján a második erővé lépett elő. Ők is komoly esélyesként indultak tehát 2010-ben, az országgyűlési választásokon a listás szavazatok 16,67%-át szerezte meg a radikális párt.

A 2010-es választás másik nagy meglepetése az LMP volt. Ők egy - szerintem teljesen vállalható, - profin elkészített kampányfilmmel jelentkeztek, és persze a kezdetektől a protest-szavazatokra hajtottak rá, alternatívát kínálva azoknak, akik mindkét "naggyal" szemben elutasítóak. Az eredmény meg is lett, az LMP a listás szavazatok 7,5%-át elhozva bekerült a parlamentbe.

A végére pedig ismét a Munkáspárt marad, akiknek a kampányfilmjéből több azóta megvalósult Fidesz-intézkedés is visszacseng. "Államosítjuk a közműveket, elvesszük a kedvezményeket a multiktól" - indul a film, a vége pedig ugyanaz, mint eddig, "szavazzon a Magyar Kommunista Munkáspártra". 5 606. Ennyi szavazatot kaptak.

Ezzel pedig a szubjektív választási visszatekintőnk végére értünk. Idén ismét országgyűlési választás, az időpont 2014. április 6, azaz holnap. Akinek van hova húznia az X-et, az menjen, és válasszon.

A villámblog pedig búcsúzik, viszontlátásra 2018-ban! :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://valasztasok-anno.blog.hu/api/trackback/id/tr525949709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.