HTML

Választások annó

A rendszerváltás óta hat országgyűlési választáson van túl az ország. A hetedik pedig itt van a nyakunkon. Ennek apropóján szemezgetünk az előző választásokhoz kötődő Youtube videókból. Kampányfilmek, Híradó riportok, dalok.

Címkék

Választások - 2002

2014.03.30. 00:25 tomikgb

A 2002-es kampány a két nagy párt versengését hozta. Hogy a Fidesz kivel vág neki a választásoknak, az nem volt kérdés, az MSZP-ben azonban még nyílt volt a miniszterelnök személye. Egy ideig szó volt róla, hogy Németh Miklós is visszavitorlázza magát az akolba, aztán ebből végül nem lett semmi, így az MSZP végül a Kádár-éra egykori pénzügyminiszterével, a - talán még Bajnai Gordonnál is eggyel bénább - Medgyessy Péterrel indult neki a 2002-es választásoknak.

Az MSZP készített egy másik kampányfilmet is, ami Kövér László elhíresült köteles beszédére épített, az anyag azonban picit durvára sikerült, így ezt a kampányfilmet 2002-ben jól be is tiltották.

A Fidesz ebben az évben is dalban mondta el, mi is a helyzet a polgári oldal háza táján, a projekt alfahímjének pedig az azóta több misztikus utazást is megjárt, az UFÓ-kkal azóta rendszeresen kommunikáló Pataky Attilát választották. "Hiszünk a szeretet, és az összefogás erejében" - szólt a szlogen.

Az SZDSZ 2002-ben egy rúdtáncos nővérkével, SZDSZ-es sebtapasszal, meg egy Kovács Pistikével kampányoló Kuncze Gáborral jelentkezett. A vizitdíjról itt még - nyilván valami véletlen folytán - nem esik szó. :)

A leghitelesebben pedig már akkor is a Munkáspárt képviselte önmagát, akik azóta is a "Kádár idején jobb volt" vezérfonalra építik a mondandójukat, ami - nekem úgy tűnik, hogy - ennyiben ki is merül. 2002-ben ezzel a retrospektív filmmel robbantak be a politikai reklámok mezőnyébe:

Az első fordulót az MSZP megnyerte, mi pedig ugrunk is egyet a második forduló előtti péntek estére, az utolsó napra, amikor még nem volt annak idején kampánycsend. Az MTV erős programot állított össze az estére. Az első anyag a Fidesz kampányáról szóló összefoglaló volt, amit - nomen est omen - "Az Összefogás kampánya" címmel sugárzott a köztelevízió. A film gyakorlatilag egy jól összeszedett diadalmenet látszatát kelti, végtelen mennyiségű Vangelis-szel felturbózva.

Az MSZP kampányáról ezzel szemben sikerült egy sótlan, savanyú, beszélgetős, unalmas összeállítást készíteni. Gondolom én, de persze akit végtelenül felcsigáz a Török Gábor - Kéri László - Hankiss Elemér trió, az bátran nézze végig az alábbi jó 40 perces összeállítást. :)

És van még valami igazán különleges a mai posztra. Egy poros VHS kazettán megtaláltam a második forduló beköszöntése előtti utolsó MTV-s híradót (2002. április 19. - Késő esti kiadás), ebbe fogunk most belenézni.

Az első riport a Fidesz Műegyetem előtti kampányzárójáról tudósít, ahol az azóta B-listára került Pokorni Zoltán, a Fidesz akkori elnöke volt a főszónok.

Orbán Viktor nem Budapesten - és nem is Felcsúton -, hanem egy másik kistelepülésen zárta a kampányt, ahol a kisember szerepét Kiss Dénesné, Juci nénine osztották. Juci néni a tudósítás szerint rettenetesen izgult, de a nap végén mégis csak oda tudta adni a miniszterelnöknek a saját készítésű borsos kalácsot.

Az MSZP-SZDSZ tandem sem hagyta ki a kampányzárót, ők a Városligetben majálisoztak. "Szolgálni szeretnék", jelentette ki az egykori III/II-es SZT-tiszt, de már akkor megjelenik a baloldali repertoárban az azóta is kikophatatlan kampánytémának számító gyermekéhezés is.

A Híradó végére pedig bejelentkezett Lendvai Ildikó is, aki - lássuk be, ez esetben jogosan - komoly szinten nehezményezte a Magyar Televízió aznap esti műsorszerkesztési elveit.

A Fidesz győzelméhez azonban itt már csoda kellett volna, ami 2002-ben nem következett be, így ismét MSZP-SZDSZ koalíciós kormány alakult. Majd jöttek a 100 napos programok, az osztogatás, a D209-es botrány, aztán meg a botrányok következtében keletkező légüres térbe beszivárgó Gyurcsány Ferenc.

Választási visszatekintőnket a jövő héten a 2006-os és a 2010-es országgyűlési választások kampányával folytatjuk...

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://valasztasok-anno.blog.hu/api/trackback/id/tr685885039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

jamboox 2014.03.31. 10:37:55

Erre a Vangelises és D-209-es "kampányfilmekre" még emlékszek. Nem kicsit volt elfogult mindkettő. De, ha jól emlékszem, akkor előbb Medgyessyt szidták, utána pedig Viktort dicsőítették. Így is volt logikus, hogy a "szép maradjon meg" az emberekben.

Mélyszegény 2014.03.31. 11:01:53

Magyarország, azaz a Magyar Köztársaság utolsó aranykora volt ez az időszak.

A megfélemlített emberek még utoljára nemet mertek mondani az orbáni önkénynek, a gőgös rezsimnek, a tenyérnyi kokárdáknak.

A hatalmas megkönnyebbülés szinte sziklaként gördült le a demokrata szívekről.

G. Wolf 2014.03.31. 11:55:02

Van egy igen szép bája, az akkori Fidesz vs mai Fidesz összevetésnek, ami a kampányból is nagyon jól látszik. Akkor a mérsékelt Pokorni volt a "főszereplő" mára meg elmarták maguk mellől... de hát ilyen az élet.

gigabursch 2014.03.31. 12:19:31

Az 1994-es Zöld Párti reklámfilm nincs meg?

Na az valami nagyon súlyos volt...